Våra aktiviteter

Här publicerar vi tidvis bilder från genomförda medlemsaktiviteter. Det är inte varje gång som någon är framme med kameran, så allt vi gör kommer inte nödvändigtvis med, men vi uppmuntrar medlemmar som deltar på våra aktiviteter att skicka in sina egna bilder!

10-årsjubileum den 9:e november 2023

Vi firade 10 år som förening på den gemytliga gamla Hembygdsgården i Kungsängen. Uppslutningen var god och stämningen trevlig, inte minst tack vare den goda maten och drycken som vi fick njuta av. Innan middagen fick vi lyssna till ett uppskattat föredrag av motorkrönikör Hans-Åke Haglund som berättade anekdoter från ett långt liv som motorjournalist.

Vid kaffet efter middagen bad Hans-Åke att få höra deltagarnas åsikter om elbilarnas pågående frammarsch i vår värld vilket ledde till en livlig diskussion. Det är tydligt att medlemmarna är både pålästa och intresserade av denna fråga.

Vi hade så trevligt att det inte blev särskilt många foton tagna, men håll till godo!

Höstträffen den 3:e september 2023

Med Desmond Ward som ciceron togs vi med runt på K1. Han visade oss det enorma ridhuset, 105 m långt. Där finns en stor läktare då arenan också används för ceremoniuppdrag. Utanför tog en K1-anställd ett gruppfoto på oss framför en massa träställningar som var gjorda för att på dem träna uppsittning på häst och sadling. Livgardets Dragonmusikkårs musikinstrument låg uppradade på en filt och vi fick bl a känna på att ha en stor bastuba runt halsen. Den som rider först i Vaktparaden anför musikkåren med en taktpinne i trä och den är väldigt fin med ingraveringar.

Desmond visade Livgardets Dragonmusikkårs paradhjälm som inte får användas efter den 28 augusti i år. Den är tjusig men oduglig vid fall då den ramlar av istället för att skydda. Idag bär musikerna istället i en svart säkerhetsmässig ridhjälm men det jobbas på att få fram en säker hjälm för parader.

Pukhästen som rider efter musikanföraren är idag ett belgiskt kallblod. Den är inte lika stor som de gamla pukhästarna av Shireras. Bakom pukhästen såg vi de fyra vita hästarna med fanfartrumpetare på ryggen. Sedan ett antal svenska varmblod.

När Vaktparadens förberedelseprocedur är över och Vaktparaden begivit sig ut på stan till slottet kom chefen för Kavalleriavdelningen fram till oss och tackade för vår närvaro. Vi vände mot stallet där ett par reservhästar stod kvar i sina boxar, tittade in i rummet där hästarnas betsel hänger i bokstavsordning innan vi gick mot matsalen för att dricka kaffe och äta korv. Matsalen bjöd på morotskaka. Till sist tog Desmond oss med till notarkivet där han arbetar som notarkivarie.

Vi tackade Desmond med en blombukett och kunde inte annat än känna oss nöjda med en så innehållsrik dag.

Vårträffen den 4:e maj 2022

Vårträffen innehöll en tur runt Livgardets övningsfält där arkeolog Lars Holmblad presenterade olika fornlämningar. Här på sidan finns en längre artikel om vårträffen med flera bilder.

Besök på Upplands Motor den 23:e oktober 2019

Medlemmen Patrick inbjöd oss till en förevisning av Upplands Motor i Arlandastad.

Patrick började med en kort information och visade oss runt i lokalerna och det var fritt fram för frågor och provköra bilar av olika märken och modeller. Vi bjöds på ärtsoppa och ostsmörgås.

Vårträffen den 3:e april 2019

Scaniachauffören Thomas Helin tillhör en liten skara entusiaster som bygger stora radiostyrda Scaniamodeller i skala 1:14. Trots hans späckade schema kom han och visade upp sina modeller och berättade om glädjen med att bygga dem. Med sig hade han några kamrater med samma intresse.

Vi fick också se Tänka Vilt, en film från Älgskadeföreningen, och lära oss om surrning av last.

BE-utbildning våren 2017

Teori och praktik.

Bilträff den 26:e oktober 2016

Rostskyddsexperten Thomas Widström berättade om dold rost och hur du kan hjälpa din bil till ett långt liv. Däckspecialisten Peter Buhre gav en utförlig information om däck och däckhantering. Till sist fick vi höra om fordonsbelysning på bil och släp av Lars-Olov Sjöström, trafiksäkerhetschef på MHF.